Foruma indekss
                                                                                            Pieteikties
Intervija ar Mirandu 12.07. NRA
Sākt jaunu pavedienu   Atbildēt pavedienā    Foruma indekss > Nometņu publicitāte plašsaziņas līdzekļos
Skatīt iepriekšējo pavedienu :: Skatīt nākamo pavedienu  
 
Miranda
Projektu vadītāja

Pievienojās: 16.02.2005
Raksti: 286
RakstsIesūtīts: 12.07.2005 14:51    Raksta virsraksts: Intervija ar Mirandu 12.07. NRA Atbildēt citējot
Otrdien, 12.jūlijā, Neatkarīgajā Rīta Avīzē publicēta intervija ar Mirandu Miksūru - "Mirandas nometņu" organizētāju un vadītāju:

Gunta Tabore
2005-07-12

Burvestību lieciniece

Lasa Hariju Poteru un izveido tādu piedzīvojumu nometni, kāda patiktu pašai

"Manā dzīvē viss iegrozās tā, ka tikai jāpakāpjas uz pakāpiena. Kā filmā par Hariju Poteru – kāpnes griežas turpu šurpu, un, kad pavēršas pret tevi, atliek vien uzlikt kāju un kāpt augšup. Citi varbūt neuzliek, turpina gaidīt, vēl kādam bailes – kas zina, kur nokļūsi... Es vienmēr esmu droši spērusi soli, pat nezināmā virzienā," saka Lolita Osipova, kura pirms divām vasarām izdomāja izveidot interesantu nometni bērniem.

Tikai ne garlaicība
Netālu no Rīgas pils piepeši parādās mistisks tēls – stāva spica cepure, melns plandošs apmetnis, pat kurpes ar uzliektiem purngaliem! Tā vien šķiet, ka bērnu vasaras nometnes vadītājas Lolitas Osipovas vietā uz interviju ieradusies Miranda Miksūra, Cūkkārpas Raganības un burvestību skolas direktora vietniece, kurai ir 721 gads. Neticat? Harija Potera nometnes bērni gan notic uzreiz.

Viss sākās ar dienu, kas Lolitas mazais atbraucis no kādas nometnes un īgņojies, cik bija šausmīgi neinteresanti.

"Es nesapratu – kā nometnē var būt garlaicīgi?! Vai tad arī mūsdienās notiek neinteresanti pasākumi bērniem?!" Šim punktam pievienojās ideja par Hariju Poteru – grāmata Lolitu aizrāvusi uzreiz pēc izlasīšanas. Trešo punktu pielika viņas pašas pedagoģiskā izglītība, ar bērniem darboties paticis vienmēr, tikai darbs skolā nav vilinājis. Taču no trīs punktiem radusies nevis daudzpunkte, bet konkrēta ideja par bērnu vasaras nometnes rīkošanu, turklāt ar centrālo tēmu – Poters.

"Tas ir tāpat kā ar riteni – viss izgudrotais patiesībā ir elementārs," smejas Lolita, kad brīnos, kā līdz tam nevienam nebija iešāvusies prātā tik spīdoša ideja. Taču vissvarīgākais bija Lolitas Osipovas sapnis – izveidot tādu nometni, par kuru bērni nekad neteiks – garlaicīga.

Ar burvju cepuri
Lolita Osipova zina teikt, ka arvien vairāk vecāku vēlas rast savai atvasei vasaras atpūtas iespēju. Taču vissvarīgākais, lai pašam bērnam patiktu, jo esot bijis, ka vecāki bez liekas vaicāšanas piesaka Harija Potera nometnē, bet bērns atbrauc ar domu, ka visu nedēļu tikai sportos un bumbu sitīs.

Taču nav tā, ka uz Potera nometni sabrauc tikai neprātīgi grāmatas vai filmas fani. Mazie grib aizrautīgu piedzīvojumu laiku. "Jādomā, lai interesanti, lai bērnam nepārtraukti gribētos zināt, kas būs tālāk. Lai būtu sajūta, ka izbaudījis ko tādu, kā ikdienā nav," uzsver Lolita. Viņu nometnē viena no piedzīvojuma sastāvdaļām ir rekvizīti, dažādas sīkas lietiņas. Vēl pirms atbraukšanas dalībnieks saņem vēstulīti īpašā aploksnē – ar pūču pasta zīmi, Cūkkārpas ģerboni un neparastiem burtiem. Un visi ierodas savās burvju cepurēs. "Dažās tik daudz izdomas ielikts, ka droši var likt cepuru muzejā," smaida vadītāja.

Nometne ilgst tikai nedēļu, taču notiek tik spraigi, ka audzinātājas mājās atgriežas "izžmiegtas kā citroni". Jo visu laiku jābūt kaujas gatavībā. "Piedzīvojums nozīmē, ka darbība risinās visu laiku – sacensības, neparastības, mācības burvju skolā. Intriga ir jāuztur. Bērns jau redz tikai to, ka atnāc ar mikstūrām, pudelītēm, receptītēm, taču neredz lielo darbu, kas ieguldīts pirms tam. Audzinātājas stundām prātojušas, kā darboties, lai interesanti un citādāk," skaidro Lolita.

Audzinātājas pašas iejūtas neparastās lomās, jo ir profesores, kas māca burvju zinības – herboloģiju, aizsardzību pret tumšajām zintīm, pareģošanu... Un mistiskais ietērps, kādā Lolita atnākusi uz interviju – nometnē tās ir ikdienas drānas. Jābūt gatavām ne tikai visu laiku būt šajā lomā, bet arī spēlēties, pašām būt kā bērniem. Lolita zina, ka ir pieaugušie, kas neparko to neatļautos, jo baidītos izskatīties muļķīgi. Viņu audzinātājas gan strādā ar sajūsmu, un bērni novērtē.

"Atbrauc tīnis un ar visu savu izskatu augstprātīgi pauž – nu ko jūs man tagad te liksiet priekšā?! Bet pēc tam visā tā iesaistās, ka negrib prom braukt. Vieni vecāki reiz ierakstīja atsauksmi – mēs nemaz nezinājām, ka vientiešu ģimenē var piedzimt tāds burvis," smejas Lolita Osipova.

Derīgās sēkliņas
Draugu portālā internetā Lolita citiem iesaka – jo vairāk vēlēšanos jūs iedomāsities, jo lielāka varbūtība, ka kāda no tām piepildīsies. Cik noprotams, tas ir viņas vadmotīvs, vismaz par to liecina faktiem bagātā biogrāfija. Piecas augstākās izglītības – sākot ar pedagogu līdz pat starptautiskajām ekonomiskajām attiecībām.

"Izglītības dažādas, darbi arī no atšķirīgām sfērām – esmu daudzprofilu speciāliste," jautri bilst Lolita. "Man tāds hobijs mācīties, un man patīk darīt to, ko gribu – kā kaķim, kurš klīst pats savās takās. Ja darbiņā nepieciešamas jaunas iemaņas vai pašai gribētos ko plašāk zināt, tā meklēju studēšanas iespēju. Ja sabērts daudz sēkliņu, jāmāk atlasīt tās, kas noderīgas."

Pašlaik Lolitas Osipovas darbs ir nometņu organizēšana. Tā tik šķiet, ka vienkārši. Par vasaras nometni esot jādomā ziemā, jau oktobrī jānolūko laba vieta, jāveido programma, jāsāk slēgt līgumus… "Ja gribi izveidot tādu, lai bērniem paliktu prātā un pašai patiktu, tad darbs ir pamatīgs."

Viņa uzsver fenomenu – bērni vairs neprot spēlēties, nezina visparastākās spēles. Taču nu nemaz nav mainījusies viņu vēlme spēlēties. Un arī daudzi lielie reizēm labprāt kāpj atpakaļ bērnībā. Lolita saņēmusi epasta vēstulītes, kur taujāts, kāpēc netiek rīkoti Harija Potera cienītāju saieti pieaugušajiem, jo arī viņiem tīk aizraujošās grāmatas. Tagad viņi visi gaida sesto grāmatu Harijs Poters un pusbrālis Princis, bet Lolita jau domā soli tālāk: "Man ir dažas trakas idejas, dažas ļoti trakas un pāris pavisam neprātīgas..."

***

Lolita Osipova
Organizē un vada bērnu nometnes

Dzimusi 1972. gada 15. augustā

Mācījusies Preiļu rajona Riebiņu vidusskolā un Preiļu 1. vidusskolā

Studijas Daugavpils Pedagoģiskajā universitātē (latviešu valodas un literatūras, vācu valodas, psiholoģijas skolotāja)

Studijas LU Starptautisko attiecību institūtā, starptautiskās ekonomiskās attiecības

Studijas Latvijas Medicīnas akadēmijā (kosmētikas līdzekļu speciālists)

Latvijas Kultūras akadēmijā ieguvusi maģistra grādu (mediju un kultūras menedžments)

Strādājusi veikalā Siemens (arī direktore), uzņēmuma GETZ BROS.&CO Latvijas filiālē (kosmētikas tirdzniecības nodaļas vadītāja)

Bijusi mārketinga projektu vadītāja dažādos žurnālos

Kopš 2004. gada – SIA Miranda M. direktore, projekta Mirandas nometnes organizētāja

Precējusies, divi dēli – 5 un 8 gadus veci. "Mani bērni ir kā eksperimentālais lauciņš, kā indikators. Smeļos idejas no viņiem, pārbaudu savējās."
Augšup
   
Parādīt rakstus no pēdējiem/ām:   
Sākt jaunu pavedienu   Atbildēt pavedienā    Foruma indekss > Nometņu publicitāte plašsaziņas līdzekļos
1. lapa no 1
    Visi laiki uzrādīti GMT + 2 stundas


noteBored template and graphics
© 2004 designed by boo
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group